Hiç kimseye “doğrudan” borçları sebebiyle hürriyetini kısıtlayıcı ceza verilemez. Fakat şöyle ki dolaylı olarak da olsa hapis cezasına hükmedilmesi mümkündür. Hukukumuzda bu durumla ilgili Tazyik Hapsi müessesi bulunmaktadır.Tazyik hapsi mahkemenin bazı ara kararlarına riayet etmemekten dolayı hükmedilen bir müessesedir. Tazyik hapsi İcra - İflas Hukuku’nda sıklıkla görülmektedir.

Birikmiş - Cari Nafaka hususunda tazyik hapsi uygulanabileceği durumlar vardır. Birikmiş nafaka verilen ara karar sonucunda daha önceden işlemiş fakat tahsili gerçekleşmeyen nafaka iken cari nafaka sonradan işleyecek nafakalar  açısından vardır. Nafakaya uymamanın cezası 3 aya kadar tazyik hapsi olarak kanunumuzda hüküm altına alınmıştır. Nafaka yükümlülüğüne uymama uygulamada aylık nafakayı ödememek olarak yorumlanmaktadır. Yani nafaka bir ay ödenmediyse tazyik hapsine karar verilecektir.

Yargıtay’ın yerleşik içtihatına göre birikmiş nafaka adi alacak hükmünde olduğundan bu alacaktan ötürü tazyik hapsine hükmedilemeyecektir. Şayet borçlu kısmi bir ödemede bulunursa uygulamada öncelik olarak cari nafakanın tazmin edilmesi esas alınır.
Nafakaların hesaplanması, borçtan mahsubu, nafaka türlerinin ayrımı, boşanma davasında yürütülen tedbir nafakası gibi hususların değerlendirilmesi uzmanlık gerektirmektedir. Bu sebeple konunun uzmanı bir avukata danışılması gerekmektedir.

Bursa Avukat Av. Emine Özkan 

Boşanma - Aile Hukukuna İlişkin Detaylı Yazıları için Tıklayın